A 2017-es év nagy változásokat hozott a debreceni vívó életében. Az idáig egy pólusú debreceni vívósport új, modern és fiatalos egyesülettel gazdagodott az Interfencing DSC megalakulásával. Vívósikerekben gazdag évad volt.

A célunk az új klubmodell megalapításával az volt, hogy a Hajdú-Bihar megyében munkalehetőséget nem kapó, egyébként remek képességű edzőknek és tanítványaiknak biztosítani tudjuk a nyugodt munkavégzés körülményeit – kezdte az első év értékelését egyesületünk vezetője, Sápi Máté. Nyisztor Sándor (korábbi athéni olimpikon), Tardi Ottó és Dezső Tibold egyből csatlakoztak a Dávid László és Szőke Csaba alkotta szakmai gárdához. Így előzetes terveinkkel ellentétben egyből három fegyvernemes egyesületet tudtunk beindítani.

Korábbi debreceni vívók és cívisvárosi üzletemberek is segédkeztek az egyesület életre hívásánál.

Termet és felszerelést aránylag könnyen sikerült beszereznünk, még annak ellenére is, hogy voltak olyanok, akiknek nem tetszett az újonnan születő egyesület ötlete. Arra kértem edzőinket is, hogy csak a munkájukkal foglalkozzanak, a menedzselési feladatokat hagyják nyugodtan rám.

Testvér egyesületünk a TFSE fogadta be a 2017-es nyári átigazolási időszakban a klub nélkül maradó vívóinkat. És micsoda idényt zártak az új felállásban sportolóink!

Debrecen modern kori vívásának első utánpótlás Európa-bajnoki érme született meg a konvencionális fegyvernemekben. Az Európa-kupa érmek mellett, minden korosztályban szereztek érmet sportolóink a magyar bajnokságokon.

Battai Sugi felnőtt női kardcsapatunk vezéreként a 4. helyen végzett, junior férfi kardvívóink Urbán Ádám és Máté Benedek közreműködésével szereztek csapatbronzot. Sugi kadet magyar bajnoki ezüstöt nyert, és a vele, Simon Nellivel és Varga Emíliával felálló női csapatunk az előkelő 5. helyen végzett.

A legkisebbeknek is volt okuk az örömre, a serdülő csapat magyar bajnoki címéből Battai Sugi és Wladimír Véda egyaránt kivették a részüket. Ezüstös év lévén Sugi ebben a korosztályban is nyert egy egyéni érmet. Az újoncoknál Véda volt egyéni döntős és bronzérmes a TFSE csapatával. A legkisebbeknél Sápi Vince lett 5.  Utánpótlás párbajtőrözőink is kitettek magukért. Pető Boróka a gyermek bajnokságon került közel a döntőhöz, és a lány csapatnak is egy hajszálon múlt a nyolc közé jutás. Erre mondják, hogy soha rosszabb évet.

Számításaim szerint a 2018-as Egyesületi pontversenyben eleddig több, mint 20000 pontot gyűjtöttek vívóink, és még most indul az új szezon.

Tehát szülők, mesterek és sportolók. Az idei évben is…

En garde! Pretes? Allez!