December 18-án, pénteken kezdődött a vívók országos bajnoksága Budapesten, három helyszínen. A nagy indulólétszám és a járványhelyzet miatt a pénteki selejtezőket három különböző helyszíneken rendezték meg. A kardozók az UTE vívótermében, a tőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a párbajtőrözők pedig a BOK Sportcsarnokban vívták a csoportkört.

.

A versenyt betegség miatt kihagyni kényszerült az éremesélyes Battai Sugár Katinka. Egyesületünk kizárólag utánpótlás korú vívókkal állt ki a bajnokságra. A járványhelyzet miatt nem vehettük igénybe az Irinyi János Technikum tornatermét, így versenyzőink folyosókon és garázsokban készültek fel a viadalra, szemben a többi klub vívóival, akiknek szinte kivétel nélkül jól felszerelt vívóterem áll rendelkezésükre.

A selejtezők legnagyobb bravúrját Sápi Vince hajtotta végre, aki az ország legfiatalabb férfi kardvívójaként jutott a legjobb 32 közé. A csoportkörben elért 3 győzelmével és 3 vereségével a középmezőnyben állt Sápi, ám ezután a táblán az országos bajnokság korábbi döntősét, Soproni-Szabó Domonkost múlta felült 15-14-re. K. Szabó Mátyi hiába győzte le a korábbi magyar bajnokot, a vasasos Nagy Pált a selejtezőben, a 64-es táblán kikapott, így búcsúzott a versenytől. A nőknél további 3 versenyzőnknek is sikerült 32 közé jutnia. Kónya Csenge – Sápi Vincéhez hasonlóan – szintén mezőnye legfiatalabbjaként jutott tovább. Rajta kívül még Simon Petronella és Tóth Liliána léphetett pástra szombaton a nyolcaddöntőbe kerülésért. A párbajtőrözőknél a Kálmán testvérpár, Zille és Gyöngyvér is továbbjutott a legjobb 32 közé.

Szombaton a 32-es tábla küzdelmeivel folytatódtak a küzdelmek hat interfencinges vívó részvételével. A női párbajtőrözők versenyén Kálmán Gyöngyvér bejutott a döntőbe, és végül a 8. helyen végzett a 132 fős mezőnyben. Nyisztor-Csáki Sándor tanítványa remek vívással és nagy győzelmek után került a legjobb 8 közé. A 16 közé jutásért a tavalyi magyar bajnokot, a felnőtt válogatott Muhari Esztert múlta felül Gyöngyvér, majd a vasasos Lipthay Hannának sem kegyelmezett. A dobogóért vívott asszóban végül a tatai Büki Lili állta egyesületünk versenyzőjének útját. A kisebbik Kálmán, a még csak 15 esztendős Zille az előkelő 10. helyet szerezte meg.

A férfi kardozóknál Sápi Vince folytatta a pénteki jó szereplését, és hatalmas meglepetést okozott Szilágyi Áronék mezőnyében. A 16 közé jutásért a korábbi kadet világbajnok Puy Sebestyént győzte le 15-12-re tehetségünk. Vince végig vezetve, érett vívást mutatva tette le névjegyét a „nagyok” között. A folytatásban nem sikerült az újabb bravúr, így a 15. helyen végzett. Női kardozóink közül Simon Petronella szerepelt a legjobban, ő is bejutott a nyolcaddöntőbe, s végzett ugyancsak a 15. helyen.

.

Vasárnap a csapatversenyekkel zárult a vívó országos bajnokság a budapesti BOK Sportcsarnokban. Kónya Csenge, Simon Nelli, Tóth Lili és Wladimír Véda alkotta a kvartett. A 4-be jutásért nem tudott meglepetést okozni a csak utánpótlás korú vívókkal felálló csapat, a Vasas együttese került ki győztesként a csörtéből. Ezután viszont felpörögtek a lányok, és Simon Nelli vezetésével előbb a Vasas 2-t, majd a BVSC 2 alakulatát múlták felül. Utóbbit a végletekig kiélezett 45-44-es csatában sikerült legyőzni.

A fiúknak is majdnem összejött a barvúr, hiszen K. Szabó Mátyi fordítása után az asszó második felében végig az vezettünk a sokkal esélyesebb BVSC ellen, ám hiába vette át 40-38-as előnnyel a fejező ember, Bányay Mari, 45-42-re a budapesti klub győzött és jutott a legjobb 8 közé. A Bányay Marcell, K. Szabó Mátyás és Sápi Vince alkotta csapat a 10. helyen fejezte be a versenyt.

.

-U.Á.-